Zelfmaakideeën

Het idee om houten voerpuzzels te gaan maken, is niet zomaar uit het niets ontstaan. Wij zijn begonnen met de standaard kunststof puzzels die al snel aangevuld werden met eigengemaakte creaties van kosteloos materiaal of in ieder geval goedkoop materiaal. Denk aan: wc-rollen, (kartonnen) verpakkingen, eierdozen en producten van goedkope winkels die eigenlijk voor een ander doel gemaakt zijn.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van puzzels die je met een beetje handigheid zelf kunt maken. Leuk om mee te beginnen als je kat nog geen ervaring heeft met puzzelen. Misschien niet zo mooi en degelijk als een houten puzzel, maar wel met de voldoening dat je het helemaal zelf gemaakt hebt. Kleine waarschuwing: puzzels zijn verslavend, voor mens en dier, dus voor je het weet staat er toch zo'n mooie houten puzzel in huis...
Niet al onze zelfgemaakte puzzels staan op deze pagina. Wil je meer zien, kijk dan eens op de facebookpagina van onze kat Mika.

Zoals de titel al aangeeft, is deze puzzel gemaakt van een pizzadoos. Wil je snel klaar zijn, dan knip je met een schaar een aantal gaten in de bovenkant en zijkanten van de doos. Wil je een iets mooier resultaat, dan vouw je de doos eerst open, beplakt hem met bv. cadeaupapier of behang, en snijd daarna met een mes de gaten strak uit. Welke methode je kiest, zal voor je kat geen verschil maken!

Houd bij het bepalen van de grootte van de gaten wel rekening met de grootte van je kat. De pootjes van je kat moeten natuurlijk wel door de gaten passen, maar zijn neus niet.

Deze puzzel bestaat uit een kartonnen ondergrond (bv. geknipt van een verhuisdoos) met daarop een aantal wc-rollen. Materiaal dat iedereen wel in huis heeft dus! Je knipt de wc-rollen eerst af op verschillende lengtes. Daarna knip je elk rolletje aan één kant op een aantal (+/- 6) punten een stukje in. Hiermee maak je flapjes die je vervolgens omvouwt. De flapjes gebruik om de wc-rollen stevig op de kartonnen ondergrond te lijmen.

Soms kan een puzzel zo eenvoudig zijn, dat je er niet eens voor hoeft te knutselen. Het plezier is er niet minder om! Als je iets online besteld hebt en het wordt geleverd in een doos, bekijk dan het verpakkingsmateriaal eens goed. Mogelijk is hier een heel leuke puzzel van te maken. Zoals deze papierprop die bij een bestelling was gevoegd als opvulmateriaal. En de doos gooi je natuurlijk ook niet zomaar weg. Die kan weer dienst doen als bed of verstopplek voor je kat.

Bestel je puzzel Dobby, Django of Zino dan kan je de doosjes van de pingpongballen er (gratis) bij vragen. Bij andere puzzels kan dit ook, maar dan moet er wel voorraad zijn. Met vier doosjes kan je een heel leuke puzzel zelf maken. Natuurlijk kan je eenzelfde effect bereiken met andere doosjes.