Leren puzzelen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Heb je net de eerste puzzel voor je kat aangeschaft of gemaakt? Dan werkt het meestal niet om de puzzel naast het voerbakje te zetten. Je kat zal dan waarschijnlijk niet naar de puzzel omkijken. Het voerbakje zomaar vervangen door een puzzel is ook geen goede oplossing. Dan is de kans groot dat je kat gefrustreerd zal raken en met geweld bij de brokjes probeert te komen. Genoeg over hoe het niet moet. Hier zijn wat tips over wat je wel kunt doen:

 

 • Begin met een eenvoudige puzzel. Bij een eenvoudige puzzel kan de kat het eten goed zien en ruiken. Kies dus niet voor een puzzel waar het eten ergens in verstopt zit. Bij onze puzzels is de moeilijkheidsgraad aangegeven.
 • Puzzel samen met je kat. Als je kat nog nooit gepuzzeld heeft of net een nieuwe puzzel heeft, kan hij waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Ga er lekker bij zitten en doe met je handen voor hoe je het eten uit de puzzel haalt of wijs de brokjes aan.
 • Gebruik eten dat je kat heel lekker vindt. Het is niet erg om in het begin wat snoepjes te gebruiken. Een beetje extra beloning voor de beginnersinspanningen mag best!
 • Beloon je kat voor een poging, ook al is die niet succesvol. Hengelt je kat bijvoorbeeld naar een brokje, maar valt het weer, beloon hem dan met een brokje dat je uit je hand geeft.
 • Heb je altijd een voerbakje staan, zet dit dan even weg tijdens een puzzelsessie (en eventueel enige tijd hiervoor al). Het is zeker niet de bedoeling om je kat uit te hongeren, dus je haalt zijn voerbakje niet zomaar helemaal weg. Maar als het er staat terwijl je bezig bent met de puzzel, dan is de verleiding wel erg groot natuurlijk.
 • Maak de puzzel in het begin gemakkelijker. Leg brokjes alleen aan de randen van de puzzel of in de simpeler elementen, zet een deksel scheef, e.d.
 • Zorg dat je kat niet gefrustreerd raakt. Als je merkt dat je kat met geweld bij de brokjes probeert te komen of andere tekenen van frustratie vertoont, stop dan en zet de puzzel weg. Op een later moment kan je het opnieuw proberen.
 • Begint je kat de puzzel te begrijpen, dan kan je die gerust laten staan. Heb je een vaste plaats waar je je kat eten geeft, zet hem dan op die plek.
 • Pas als je zeker weet dat je kat de puzzel begrijpt, kan je het voerbakje helemaal weghalen. Het zou goed kunnen dat je kat dit niet met je eens is en heel zielig vertelt dat hij dit niet leuk vindt. Geef dan niet meteen toe! Weigert de kat echter echt om de puzzel te gebruiken, zet het bakje dan terug. Uithongeren is niet goed voor een kat.
 • Niet alle katten zijn even slim en niet elke kat vindt hetzelfde type puzzel leuk. Lukt het niet met een puzzel, probeer dan een andere. Maar: geef niet te snel op! Katten kunnen vaak meer dan je denkt.
 • Uiteindelijk kan je een voerbakje helemaal vervangen door een aantal puzzels die altijd gevuld zijn met brokjes. Doordat je kat moeite moet doen voor zijn eten, zal hij langer met het eten doen en is de kans dat hij in één keer alles op eet kleiner. Op deze manier kunnen puzzels overgewicht bij katten helpen voorkomen.
Meer in deze categorie: « Voedselverrijking