Educatief

Hieronder vind je interessante informatie over katten, puzzelen en het aanleren hiervan. De informatie wordt nog verder aangevuld!
Ook de zelfmaakideeën zijn zeker het bekijken waard. Dit zijn simpel te maken puzzels van kosteloos materiaal, om te ontdekken hoe leuk puzzelen voor je kat is.

Voedselverrijking is het interessanter en uitdagender maken van eten voor huisdieren. Meer doen dan alleen brokjes eten uit een bakje. Voedselverrijking is toe te passen voor alle huisdieren. Omdat wij ons momenteel vooral op katten richten, is de rest van deze tekst gericht op katten. Voor honden en konijnen geldt echter vrijwel hetzelfde.

Door je kat meer moeite te laten doen voor zijn eten, stimuleer je hem om zijn hersenen te gebruiken. Hierdoor blijft hij mentaal gezonder. Bovendien helpt het om schrokken, overgewicht en verveling te voorkomen.

Heb je net de eerste puzzel voor je kat aangeschaft of gemaakt? Dan werkt het meestal niet om de puzzel naast het voerbakje te zetten. Je kat zal dan waarschijnlijk niet naar de puzzel omkijken. Het voerbakje zomaar vervangen door een puzzel is ook geen goede oplossing. Dan is de kans groot dat je kat gefrustreerd zal raken en met geweld bij de brokjes probeert te komen. Genoeg over hoe het niet moet. Hier zijn wat tips over wat je wel kunt doen:

Zelfmaakideeën

Het idee om houten voerpuzzels te gaan maken, is niet zomaar uit het niets ontstaan. Wij zijn begonnen met de standaard kunststof puzzels die al snel aangevuld werden met eigengemaakte creaties van kosteloos materiaal of in ieder geval goedkoop materiaal. Denk aan: wc-rollen, (kartonnen) verpakkingen, eierdozen en producten van goedkope winkels die eigenlijk voor een ander doel gemaakt zijn.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van puzzels die je met een beetje handigheid zelf kunt maken. Leuk om mee te beginnen als je kat nog geen ervaring heeft met puzzelen. Misschien niet zo mooi en degelijk als een houten puzzel, maar wel met de voldoening dat je het helemaal zelf gemaakt hebt. Kleine waarschuwing: puzzels zijn verslavend, voor mens en dier, dus voor je het weet staat er toch zo'n mooie houten puzzel in huis...
Niet al onze zelfgemaakte puzzels staan op deze pagina. Wil je meer zien, kijk dan eens op de facebookpagina van onze kat Mika.

Toon items...